Предмет: "Продукти бджільництва"


 Предмет: "Продукти бджільництва"

Дата 17.03.2020р.

Група №3
Предмет “Продукти  бджільництва”                                                                          
 Тема модуля№5: Віск і воскова сировина.Технологія отримання воску.  
 Тема урокуБДЖ-4.2.1.Віск. Виділення його бджолами та використання.
  Мета: 
навчальна: розширити знання про значення воску,виділення його бджолами,використання воску в бджолиному гнізді,способи отримання воску на пасіці та господарське значення воску. 
розвиваюча: розвивати вміння логічно мислити та використовувати теоретичні знання в поєднанні з практичними навичками.
виховна:   виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища та відповідальність за виконання дій.

Теоретичний блок.
     Віск
      Застосовується з давніх часів. Із воску готували свічки, бюсти, воскові фарби, використовували в медицині, він входить до складу деяких пластирів, мазей, кремів. Застосування бджолиного воску в косметичних мазях і масках засновано на змісті у ньому значної кількості вітаміну А, необхідного для нормального розвитку клітин шкіри обличчя. У деяких галузях промисловості, як, наприклад, в авіаційній, шкіряної, важкої і в інших виробництвах, також використовується натуральний бджолиний віск. Основна частина його йде на виготовлення вощини.
     Віск виробляється особливими восковими залозами і тільки молодими бджолами, чим сильніший взяток, тим більше воску в сім'ї. Для вироблення воску бджолам необхідний пилок рослин. Віск являє собою складну суміш багатьох речовин. У ньому містяться складні ефіри (70-74%), вільні жирні кислоти (13-15%) і граничні вуглеводні (12-15%). Чистий віск легко плавиться при температурі 60-65 ° С.
     З воскової сировини, з якої отримують віск, відносять свіжо відбудовані стільники, вибракувані темні стільники, зрізання кришечок, воскові надбудови, зчищають з дерев'яних брусків рами і т. д. Переробка сировини на пасіках проводиться на сонячних воскотопках, за допомогою парової воскотопки, а також на воскопресах.
     Принцип роботи сонячної воскотопки полягає в наступному. Підставка її нагрівається до 70 ° С під впливом сонячних променів, що проходять через скло. Рекомендується витоплювати на цьому типі воскотопки сировину з нових стільників, зрізання кришечок, світле воскосировини, не слід перетоплюють темні стільники, т. оскільки вони мають знижену восковитого і вихід буде незначним. Необхідно пам'ятати, що воскове сировину при тривалому зберіганні псується. Вбираючи в себе вологу, воно швидко пліснявіє, крім того, сильно уражується міллю, з цієї причини знижується вихід воску. Рекомендується зберігати воскосировини при температурі 10 ° С, так як при цьому не розлучається воскова міль, а також застосовувати дезінфекцію сірчаним паром (на 1 м3 спалюють 50 г сірки).
     Бджолиний віск, одержуваний при перетоплюванні стільників, воскових обрізків, називають Пасічний. Віск, отриманий при заводській переробці пасічних витопок, мерви та іншої сировини, відноситься до виробничого. Колір пасічного воску може бути від білого і світло-жовтого до темно-жовтого та сірого. Підрозділяється він на сортовий і нестандартний. Сортовий має світло-жовтий, білий, жовтий, темно-жовтий і сірий колір, природний воскової запах, однорідну структуру, причому в зливку допускається неоднорідність кольору.     

Питання для самоконтролю
1.Фізіологія виділення воскової речовини бджолами.
2.Де розміщенні  воскові  залози у бджоли?
3. Які бджолинні особи виробляють віск та їх вік?
4.Для чого викороистовують бджоли віск?

Домашнє завдання
Опрацювати тему : Потреба бджолиної сім'ї у воску в різні періоди року і провести розрахунок. 
Підготувати  письмову роботу на тему: Фізіологічні особливості виділення воску бджолами.
Повідомлення надсилайте на пошту valentinakozak59@gmail.com


10.03.2020

  Група №3
  Предмет « Продукти бджільництва»
Модуль №5. БДЖ- 4.2. Віск і воскосировина. Промислова технологія отримання воску.
Урок БДЖ-4.2.2: Основні показники воску
Мета уроку:
навчальна: ознайомити учнів з основними показниками воску, застосовувати набуті знання на  виробництві.
   виховна: відповідальність за виконання роботи.
Поняття та терміни: фальсифікація, органолептичне дослідження.
Тип уроку: комбінований.
Форма проведення уроку: опитування, пояснення, розповідь, лекція.
Обладнання  ::матеріали підручників, журналів, зразки воску.
Технічне забезпечення: комп’ютер, прінтер, проектор.
                               Перебіг  уроку
1.Організаційна частина:
   - звіт чергових.
   - перевірка готовності учнів до уроку.
2 Повідомлення нової теми і мети уроку.
3. Мотивація навчальної діяльності: досконале вивчення навчального матеріалу дасть можливість правильно відбирати сировину та вибрати метод її переробки.
    ( пояснення нового матеріалу):
       План
  - утворення і використання воску бджолами.
  - хімічні показники воску.
  - фізичні властивості воску.
4. Питання для самоконтролю:
  - органолептичне дослідження воску.
  -  які є способи фальсифікації  воску.
  -  які основні показники воску треба вміти визначати.
5. Аналіз навчальної діяльності учнів.
6. Домашнє завдання: вчити по матеріалах конспекту, В.П. Поліщук ст.212
                                 

 Основні показники воску
Бджолиний віск – дорогий продукт, який виробляють тільки медоносні бджоли в молодому віці(з 12 – по 18 день) ,що не піддається псуванню в різних кліматичних умовах при правильному зберіганні з дотриманням умов: вологість, температура, тара, приміщення.80% отриманого воску іде на відбудову стільників при хорошому взятку в  природі з молодими матками в період вирощування розплоду.1 кг.бджіл виробляє 0,3- 0,4 кг воску.
Якість воску встановлюють такими  дослідженнями:
1.Органолептичне дослідження –( це визначення кольору, забрудненості, запаху, смаку і є основним у визначенні фальсифікату).
2.Хімічний  аналіз - визначення механічних домішок.
3. Фізичний аналіз – визначення механічних домішок.                               
                                
                           Хімічні показники воску


Показник
Віск
свіжо- виділений
з вибракуваних стільників (пасічний)
пресовий (з пасічної мерви)
екстракційний (із заводської мерви)
Коефіцієнт твердості при 20 °С
12,5
9,5
5,6
0,98
Пластичність, %
82,3
85,0
92,0
Щільність при 20 °С
0,962
0,960
0,960
0,954
Температура топлення, °С
64,4
63,7
63,5
68,0
Температура тверднення, °С
63,5
62,7
61,8
70,5
Кислотне число
18,7
18,6
20,2
14,1
Число омилення
96,0
93,2
87,4
77,4
Ефірне число
76,6
73,8
67,7
63,5
Відношення ефірного числа до кислотного
3,95
3,88
3,4
4,46
Йодне число
10,2
11,7
18,2


Фізичні показники воску
1.Густина -0,956г/см2;
2. при температурі 0 твердий і крихкий;  +38о мякий;  62-65оС –плавиться; 95оС –кіпить; 290оС – випаровується.
3. Колір білий, світло – жовтий,коричневий
4.На зломі має кристалічну поверхню.
5.Розчиняється в скипідарі, погано в спирті.
Фізичний стан воску залежить від домішок, температури, умов зберігання. При кімнатній температурі це тверда маса кристалічної структури, з підвищенням температури до 30—35 °С віск стає пластичним, а до 63 °С — рідким. Температура тверднення на один градус нижча за температуру топлення (62 °С). З підігрітого до 95—105 °С воску виділяється вода, про що свідчить утворення на поверхні піни. Точка кипіння воску — десь за 300 °С, при цьому він димить і розкладається.

Велике значення має твердість воску. Найвища вона у воску-капанцю. З високоякісного твердого воску міцніша вощина, що має значення у відбудові стільників. Від прополісної смоли, перги, води у вигляді емульсії, що потрапляють при пасічній і заводській переробці сировини, віск стає м'якшим, коефіцієнт його твердості знижується. Цей показник при температурі 20 °С становить для воску-капанцю 8—13, пресового — 3—6, екстракційного — нижче за 1.

Витриманий після перетоплення віск значно твердіший, ніж свіжий після відливання у форми. Так само поліпшується і якість вощини.

Розчинність воску в різних речовинах неоднакова. Він добре розчиняється у бензині, скипидарі, бензолі, жирах, сірководні, ацетоні, погано — у винному спирті. Зовсім не розчиняється він у воді та гліцерині. Воскова плівка паро- і газонепроникна.

Щільність бджолиного воску
при температурі 20 °С становить 0,95—0,973. Колір свіжовиділеного воску на стільнику білий, а добутого із воскової сировини — від світло-жовтого до темно-жовтого. Із сировини низької якості (мерви) добувають віск коричневого відтінку, в ньому залишаються барвні речовини та механічні домішки. Віск має характерний медовий запах, смаку не має.
Домашнє завдання
Опрацювати тему: Методи визначення показників воску.
Підготувати : письмову роботу на тему: Умови зберігання воску.
Повідомлення надсилайте на пошту valentinakozak59@gmail.com

12.03.2020
Група №3
Предмет « Продукти бджільництва»
Модуль №5. БДЖ- 4.2.Віск і воскосировина. Промислова технологія отримання воску.
Урок БДЖ-4.2.3: Хімічний склад воску
Мета уроку:
навчальна: ознайомити учнів з основними хімічними  показниками воску, застосовувати набуті знання на  виробництві
  виховна: відповідальність за виконання роботи.
Поняття та терміни: граничні вуглеводні, вільні жирні кислоти, складні ефіри.
Тип уроку: комбінований.
Форма проведення уроку: опитування, пояснення, розповідь, лекція.
Обладнання  ::матеріали підручників, журналів, зразки воску.
Технічне забезпечення: комп’ютер, прінтер, проектор.
                               Перебіг  уроку
1.Організаційна частина:
   - звіт чергових.
   - перевірка готовності учнів до уроку.
2 Повідомлення нової теми і мети уроку.
3. Мотивація навчальної діяльності: якщо ви плануєте отримувати прибуток на пасіці за віск , то вивчення матеріалу даної теми допоможе вам.
    ( пояснення нового матеріалу): План
  - які хімічні сполуки  входять в склад воску.
  - поділ хімічних сполук  на групи.
  - хімічні показники воску.
4. Питання для самоконтролю:
  - на які групи поділяються хімічні речовини, що входять у склад воску?
  -  як впливають барвники на колір воску?
  -  які основні показники воску треба вміти визначати?
5. Аналіз навчальної діяльності учнів.
6. Домашнє завдання: вчити по матеріалах конспекту, В.П. Поліщук ст.207, Є.В. Білик ст.661
Опрацюйте матеріал теми: Методики визначення хімічних показників воску.
 Повідомлення  надсилайте на пошту valentinakozak59@gmail.com
Хімічний склад воску  Хімічний склад воску дуже складний. У нього входить до 50 хімічних сполук, які можна розбити на три групи.
1.     Вільні жирні кислоти. Вони складають 13-15% всієї маси воску. Ці кислоти знаходяться у вільному стані і, як всякі кислоти, можуть реагувати з металами, вступати в сполуки з деякими лугами. Зміни кольору, які іноді виникають в процесі переробки воску, найчастіше пояснюються активністю вільних жирних кислот.
2.     Складні ефіри. Їх у воску найбільше (70-75%). Виникають вони при реагуванні жирних кислот зі спиртами. Складні ефіри – стійкі сполуки: в реакції з іншими речовинами вони не вступають; тільки при кип’ятінні з лугом складні ефіри розкладаються на кислоту і спирт (реакція омилення).
3.     Граничні вуглеводні – це найпростіші органічні речовини, що складаються з вуглецю і водню. У воску їх міститься 12-15%.
Крім перерахованих основних сполук, у воску містяться барвники, від яких залежить світло-бурштиновий і жовтий колір воску, а також ароматичні речовини, що потрапляють в віск з меду і перги і надають йому своєрідний «медовий» аромат. При перетоплюванні воску до нього підмішуються ще пилкові зерна і деякі розчинні у воді барвники пилку, що також впливають на колір і аромат воску.  Хімічні показники воску                 
Показник
Віск
свіжо- виділений
з вибракуваних стільників (пасічний)
пресовий (з пасічної мерви)
екстракційний (із заводської мерви)
Коефіцієнт твердості при 20 °С
12,5
9,5
5,6
0,98
Пластичність, %
82,3
85,0
92,0
Щільність при 20 °С
0,962
0,960
0,960
0,954
Температура топлення, °С
64,4
63,7
63,5
68,0
Температура тверднення, °С
63,5
62,7
61,8
70,5
Кислотне число
18,7
18,6
20,2
14,1
Число омилення
96,0
93,2
87,4
77,4
Ефірне число
76,6
73,8
67,7
63,5
Відношення ефірного числа до кислотного
3,95
3,88
3,4
4,46
  
Дата 17.03.2020р.
Група №3                                                 
 Предмет « Продукти бджільництва»
Тема модуль№ 5. БДЖ- 4.2 : Віск і воскова сировина. Промислова технологія отримання воску.
Тема урок БДЖ-4.2.4. Вимоги до якості воску за стандартами.
Мета: навчальна: розширити знання про основні показники воску
на пасіках різних виробничих напрямків.
розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та використовувати теоретичні знання в поєднанні з практичними навичками.
виховна:   виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища та відповідальність за виконання дій.
Теоретичний блок.
Якість воску
Властивості і якість воску залежать від сировини, способу і технологічних умов переробки . Найбільш якісний,  свіжо - виділений віск.
Віск, добутий при переробці стільників способом :
1.розварювання
2. пресування
3. перетоплюванням воскової сировини
4.на сонячній або паровій воскотопці, ( пасічним.) Його використовують здебільшого для виробництва вощини.

 Сорти пасічного воску характеризуються такими ознаками.

Віск першого сорту на всій товщині злому має однорідний білуватий або світло-жовтий колір без домішок, а також приємний медовий запах.

Віск другого сорту темно-жовтого кольору без домішок, але з темнішим нижнім шаром. Його добувають з воскової сировини нижчих сортів.

До третього сорту належить віск темно-коричневого і сірого кольору, неоднорідний на зломі (знизу до половини темна гуща). Його добувають з низькосортної сировини при неправильній технології переробки (використання твердої води, розтоплювання на киплячій воді, внаслідок чого утворюється емульсія).

Віск низької якості потрібно розтопити. При температурі 95—105 °С з нього випаровується вода внаслідок руйнування емульсії. Нагрівання до температури 120 °С протягом 30 хв не тільки підвищує твердість воску, а й стерилізує його. Для стерилізації на воскозаводах використовується спеціальне обладнання.

З пасічної мерви і витопок добувають додаткову кількість воску на воскобійних заводах. Транспортувати і зберігати їх слід тільки в сухому вигляді. Для цього мерву з воскопресів, а також витопки з парових воскотопок розстелюють тонким шаром і, регулярно перемішуючи, просушують.

У недосушеній масі з'являється пліснява, що призводить до втрат воску. З пасічної мерви і витопок на воскобійних заводах за допомогою потужних пресів добувають пресовий віск. За якістю він поступається перед пасічним і використовується здебільшого у різних галузях промисловості. Останнім часом на воско-вощинних підприємствах України пресовий віск додають до пасічного при виробництві штучної вощини.

Екстракційний віск добувають із заводської мерви способом екстракції. При екстракції бензином з мерви добувається віск, який за допомогою пресування не виділяється. Порівняно з іншими видами він нижчої якості і використовується для технічних потреб. 
Питання для самоконтролю

Домашнє завдання
Опрацювати тему:В.П.Поліщук ст.210Є.В.Білик ст 447
Повідомлення надсилайте на пошту valentinakozak59@gmail.com
                                 











                                 




Немає коментарів:

Дописати коментар